De afgelopen jaren is er in Nederland een duidelijke verschuiving zichtbaar: steeds meer mensen eten minder vlees. Uit zorg voor hun gezondheid, het milieu of dierenwelzijn. Het lijkt een positieve ontwikkeling: minder vlees zou immers gezonder zijn. Maar aan de andere kant : worden we als samenleving niet gezonder. Sterker nog, het aantal mensen met chronische ziekten blijft stijgen. Hoe kan dat?
Minder vlees, maar niet per se beter
Volgens het Voedingscentrum gaf in 2020 ruim 40% van de Nederlanders aan minder vlees te willen eten. Maar de vraag is waarmee dat vlees vervangen wordt. Plantaardige vleesvervangers uit de supermarkt lijken heel gezond, maar zijn vaak ultrabewerkt en zitten vol met toevoegingen zoals suiker, zout, smaakversterkers en industriële oliën. Ze vullen, maar voeden niet. En dat maakt een wereld van verschil. Onderzoek in het tijdschrift Nutrients (2021) bevestigt dit: niet alle plantaardige alternatieven zijn een gezonde keuze.
Naast de opkomst van vleesvervangers, verschuift het voedingspatroon van veel Nederlanders steeds meer naar bewerkte producten en snelle koolhydraten. Dat betekent meer suikers, minder vezels en een overdaad aan plantaardige oliën met een ongunstige vetzuurbalans.
Daarbovenop bewegen we minder en ervaren we meer stress dan ooit. Een combinatie die de deur openzet naar ontstekingen, vermoeidheid en hormonale disbalans. En daarmee is de stap naar het ontwikkelen van een chronische ziekte zo gemaakt. De cijfers liegen er niet om: volgens het RIVM (2021) heeft 45% van de volwassenen één of meer chronische aandoeningen. En dat percentage stijgt. Dus het eten van minder vlees, lijkt niet te leiden tot een gezonder leven.
Waarom we vlees wél nodig hebben
Vlees levert niet alleen hoogwaardige eiwitten, maar ook belangrijke vitamines en mineralen die je niet zomaar uit andere voeding haalt. Denk aan B12, ijzer, zink, selenium en creatine. Dit zijn allemaal cruciaal voor energie, spieropbouw, weerstand én breingezondheid.
Het probleem zit dus niet in het eten van vlees, maar in de kwaliteit en herkomst ervan. Haal je een broodje hamburger bij een bekende fastfoodketen of eet je regelmatig pizza met salami, dan voed je je lichaam niet. Maar kies je voor een biologische biefstuk of kippendijenfilet, dan geef je je lichaam juist wat het nodig heeft.
Echte gezondheid draait niet om minder vlees eten. Het gaat om voeden in plaats van vullen.
Dat betekent:
-
kiezen voor onbewerkte producten;
-
vlees van goede kwaliteit;
-
voldoende gezonde vetten en eiwitten;
-
en natuurlijk: rust, beweging en ontspanning.
Kortom: minder vlees eten lost geen gezondheidsproblemen op. Belangrijk is zoveel mogelijk de ultrabewerkte producten te laten staan. Veel vleesvervangers zijn ultrabewerkt en dus ongeschikt. Vlees daarentegen is vaak onbewerkt en past beter in een gezond voedingspatroon. Door geen vlees te eten kun je essentiële voedingsstoffen missen. Bedenkt dus goed waarom je dat stukje vlees laat staan. Het is namelijk niet perse voor je eigen gezondheid.
Reactie plaatsen
Reacties