Water drinken voor een helder hoofd

Gepubliceerd op 14 juli 2025 om 08:07

Je kent het wel: Je bent moe, snel afgeleid, gejaagd in je hoofd, je hebt zin in suiker, en het lukt maar niet om helder te denken. En terwijl je denkt dat je een pauze nodig hebt, een kop koffie, of wat rust… kan het zijn dat je eigenlijk maar één ding nodig hebt: water. 

Ja, gewoon water. Geen dure supplementen. Geen ingewikkeld dieet. Maar vocht. Doordat je brein de hele dag aanstaat en zich inspant, worden er afvalstoffen geproduceerd. Water heeft je brein nodig om die afvalstoffen af te voeren. Onvoldoende water drinkt leidt daardoor tot een vol en overprikkeld hoofd. 

 

Je brein bestaat voor 70–80% uit water. We hebben het vaak over voeding voor het brein — over vetten, eiwitten, mineralen. Maar zonder water werkt geen enkele cel in je lichaam, en dus ook geen enkele cel in je hersenen.

Water is nodig om:

  • afvalstoffen uit je brein af te voeren

  • signalen tussen zenuwcellen door te geven

  • energie te produceren in je hersencellen

  • hormonen en neurotransmitters (zoals serotonine en dopamine) in balans te houden

  • je stemming, concentratie en geheugen te ondersteunen

 

Zelfs milde uitdroging (denk: 1 tot 2% vochtverlies) kan al leiden tot:
– hersenmist (brain fog)
– hoofdpijn
– prikkelbaarheid
– onrustig slapen
– verminderde focus
– en een toename van stresshormonen zoals cortisol.

 

Uitdroging maakt je brein overprikkeld

Voor een overprikkeld brein is dit cruciaal. Als je al gevoelig bent voor te veel prikkels, slecht slaapt of vaak op scherp staat, dan wil je alles vermijden wat je brein extra belast. En uitdroging is daar één van. Het vertraagt letterlijk je denkvermogen én zet je lichaam op scherpstand.

Zonder voldoende vocht kunnen afvalstoffen zich ophopen in je brein — vooral 's nachts. Je hersenen drogen ’s nachts letterlijk uit. Tijdens het slapen verlies je vocht via je ademhaling en transpiratie — zonder dat je het merkt. En dit terwijl je brein deze tijd gebruikt om afvalstoffen op te ruimen. Maar zonder voldoende water kan dit systeem (het glymfatisch systeem) niet goed zijn werk doen.

Daarom is het eerste wat je doet na het opstaan zó belangrijk:
➡️ Drink een groot glas lauwwarm water.
Het zet je spijsvertering in gang, spoelt afvalstoffen weg én hydrateert je hersenen na urenlange droogstand.

 

Hoeveel water je nodig hebt gedurende de dag is heel divers. Dit is deels afhankelijk van je gewicht, maar ook van je mate van inspanning en van de omgevingstemperatuur. Hoe meer je transpireert, hoe meer vocht je nodig hebt. Ook de mate van inspanning bepaalt hoeveel water je nodig hebt. Dit geldt zowel voor fysieke als voor mentale inspanning. Want ook veel denkwerk verzetten, zorgt voor een productie van afvalstoffen in het het brein, die weer afgevoerd moeten worden. De minimale hoeveelheid water kan ingeschat worden met de volgende vuistregel:

🔸 30 ml water per kilo lichaamsgewicht.
Weeg je 70 kg? Dan heb je ongeveer 2,1 liter per dag nodig.

Let op: koffie, zwarte thee, frisdrank en alcohol werken juist uitdrogend. Je brein heeft echt water nodig — puur of aangevuld met een beetje citroen, munt, of elektrolyten als je veel zweet of ketogeen eet.

Tips om makkelijker meer water te drinken

🌿 Begin je dag met een groot glas lauwwarm water
📱 Zet een alarm of reminder als je het vergeet
🫙 Gebruik een fijne fles die je overal mee naartoe neemt
💧 Voeg natuurlijke smaakjes toe zoals citroen, komkommer of munt
📈 Houd bij hoeveel je drinkt — zet een streepje op papier of in je notities
🍵 Wissel af met kruidenthee als je koud water lastig vindt
🥗 Eet ook waterrijke groenten zoals komkommer, sla, courgette, bleekselderij


 

Water drinken is heel simpel en effectief, maar wordt vaak vergeten. Maar het is één van de eenvoudigste en krachtigste dingen die je kunt doen voor je brein. Zeker als je overprikkeld bent, vermoeid raakt van alles om je heen en verlangt naar helderheid in je hoofd. Realiseer dan dat je ook wel eens een te kort aan vocht kan hebben in je brein. Pak dat glas water en zorg ervoor dat je brein zijn afvalstoffen kwijt kan raken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.